Over Lies

Lies achter Letters van Lies hier, voluit Liselotte Idema, aangenaam! Ik ben freelance journalist en schrijver. Gezondheid, psyche, duurzaamheid, jongeren en ouderschap zijn thema’s waarover ik veel en graag schrijf.

Ik heb een voorliefde voor bijzondere, persoonlijke verhalen en schrijf achtergrondverhalen, uitleg-artikelen, reportages en interviews. Mijn artikelen verschijnen in landelijke en regionale media, op papier én online. Een overzicht van publicaties in/op o.a. Ouders van Nu, AD.nl, Flair, NU.nl, Libelle, svdj.nl, en de Stentor vind je hier.

In het voorjaar van 2021 debuteerde ik met de roman Waar ik liever niet kom (Uitgeverij Vrijdag, Antwerpen). In een slakkentempo werk ik aan mijn tweede boek.

Ook werk ik als adviseur en innovatiecoach voor Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en geef ik gastlessen/workshops/colleges over mijn schrijverschap en/of de journalistiek.

Waar ik hiervoor werkte
De afgelopen 13 jaar werkte ik in uiteenlopende functies voor o.a. Algemeen Dagblad, NU.nl, Libelle en Margriet. Zo was ik redacteur, producer, redactiecoördinator en digitaal strateeg. Ook startte ik cityblog Liefs uit Utrecht, die ik vervolgens verkocht aan DPG Media, en zette ik regionaal online nieuwsplatform indebuurt Utrecht op.

Ik heb veel ervaring met het bedenken en uitvoeren van nieuwe initiatieven op redacties (bijvoorbeeld: service journalistiek en lezersinteractie). Ook weet ik veel van innovatie en doelgroepgerichtdenken.

Tussen (en tijdens) die verschillende banen door nam ik een kijkje in andere werelden. Zo reisde ik voor Libelle naar Zambia, bezocht ik vrienden in West-Australië en Indonesië, maakte ik nieuwe vrienden in Colombia, Peru en Brazilië. Ook proefde ik de sfeer in iedere Europese stad die me nieuwsgierig maakte om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat de wereld prachtig is, maar er maar één plek is die voelt als thuis. En dat is hier, in Nederland.

In 2020 trok ik me tijdelijk terug uit de hectische online journalistiek. Een jaar lang was ik offline om mijn debuutroman Waar ik liever niet kom te schrijven. Ook werkte ik als freelance journalist voor verschillende tijdschriften zoals Zin, Flow, Margriet en LFK, maakte ik een bijzondere verjaardagskalender met Lotte Peters en herontdekte ik mijn liefde voor poëzie.

In 2021 werkte ik als digitaal strateeg bij Algemeen Dagblad in Rotterdam, sinds 2022 stort ik me weer volledig op mijn eigen bedrijf Letters van Lies.

➽ Ik schrijf journalistieke verhalen voor uiteenlopende media (print en online);
➽ Ik adviseer en begeleid redacties tijdens vernieuwingstrajecten (o.a. voor Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek);
➽ In mijn nieuwsbrief Nieuwsletters van Lies (gratis!), vertel ik over de weg naar mijn tweede roman;
➽ Ik ben aangesloten bij De Schrijverscentrale en ben te boeken voor lezingen, workshops en andere activiteiten/optredens die gaan over, of te maken hebben met mijn werk als schrijver;
➽ Mijn volledige cv vind je op LinkedIn.

Samenwerken of kennismaken? Leuk! Stuur me een berichtje via het contactformulier (of mail me op liselotte[punt]idema[apenstaart]gmail[punt]com).