Adviezen voor ouders met (een vermoeden van) ADHD of autisme
Steeds meer volwassenen in Nederland krijgen een psychisch label. Vooral het aantal ADHD en autisme-diagnoses neemt in rap tempo toe. Als je zo’n label krijgt, of vermoedt dat het op jou van toepassing is, hoe ga je daar als ouder mee om?
Voor Ouders van Nu schreef ik er een praktisch artikel over, met de hulp van Laura Batstra (hoogleraar orthopedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG)).
Batstra ziet dat steeds meer mensen zich in bepaalde labels herkennen. ‘Onze moeilijkheden beschrijven we sneller in stoornistaal: concentratieproblemen heten al gauw ADHD, prikkelgevoeligheid is autisme of hooggevoeligheid.’ De termen zijn opgerekt, en dat verklaart ook waarom steeds meer volwassen mensen, en dus ook ouders, zich erin herkennen.
De stijging van het aantal diagnoses lijkt volgens haar dan ook vooral in de lichtere kant van het spectrum te zitten. Het zijn doorgaans volwassenen die kampen met relatief milde klachten op het gebied van perfectionisme, prikkelgevoeligheid en geheugen- of concentratieproblemen.
Maar wat nou als je zo’n psychische diagnose krijgt, of jezelf herkent in eigenschappen die bij een bepaald label horen? Welke invloed heeft dat op jou als ouder, en hoe ga je daarmee om?
1) Praat erover
Het eerste advies dat Batstra geeft: praat met je dierbaren, ook over zaken waar je moeite mee hebt. ‘Maak de dingen waar je tegenaan loopt bespreekbaar, zonder ze meteen met stoornistaal te labelen.’ Dat kunnen grote en kleine zaken zijn, zoals: ik kan niet tegen het huilen van mijn kind als het langer dan een half uur aanhoudt. Ik sla op tilt als ik geen moment(je) voor mezelf heb op een dag. Of: ik kan me niet concentreren op mijn werk.
Soms is je hart luchten al genoeg. Soms kun je samen met je gesprekspartner zoeken naar mogelijke oplossingen. En misschien ervaart de ander wel opluchting als jij vertelt over je worstelingen: hé nog iemand die geen perfect leven heeft.
[..]
De rest van de tips lees je hier (gratis).
Publicatie, 13 februari 2025 Ouders van Nu.