Het Beelddepot wil de beeldvorming rond dakloze mensen kantelen: ‘Een paar graden is al goed’

Een veelgebruikte foto bij berichtgeving over dakloze mensen is die van een onverzorgde oude man op een bankje. Omdat dat beeld niet representatief is voor de groeiende groep (jonge) Nederlanders die geen huis heeft, besloten Michiel Bles en andere onderzoekers aan de Fontys Hogeschool Journalistiek om Het Beelddepot in het leven te roepen.

Het Beelddepot is een beeldbank met foto’s van dak- en thuislozen. Waarom is de beeldbank nodig?

‘We hebben onderzoek gedaan naar artikelen over dak- en thuisloze mensen. Daarin namen we verhalen onder de loep die sinds de jaren 90 in de media verschenen. In de tekst zagen we met de jaren echt een verbetering: woorden als ‘zwerver’ en een link met alcohol en drugs worden steeds minder gebruikt. De gekozen beelden daarentegen zijn al die jaren praktisch hetzelfde gebleven.’

Hoe zien die er dan uit?

‘Een veelgebruikte foto bij berichtgeving over dak- en thuisloosheid is die van een verwaarloosde man op een bankje met een plastic tas naast zich. Dat beeld is niet meer realistisch, omdat ook veel andere types mensen dak- of thuisloos zijn. Jongeren bijvoorbeeld, die geen huis hebben en daarom van het ene huis van vrienden naar het andere hoppen.

Met het Beelddepot willen we een alternatief bieden en de bredere problematiek waarmee dak- en thuisloze mensen kampen, belichten. We hopen de beeldvorming rond dakloze personen te kantelen, een paar graden is al goed.’

[…]

Het hele artikel lees je hier (gratis).

Publicatie: 2 juli 2024, Stimuleringsfonds voor de Journalistiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.