Zij kiezen voor een dubbele achternaam: ‘Nina is toch een kind van ons beiden?’

Kiezen tussen de achternaam van de ene of de andere ouder, dat hoeft niet meer. Sinds januari mogen ouders hun kind twee achternamen geven. En ook ouders van kinderen die na 2016 geboren zijn, hebben tot eind van het jaar de tijd om – als ze dat willen – hun enkele achternaam te wijzigen in een dubbele.

Anneloes Reinders en haar verloofde Pieter van der Ark maken gebruik van deze regeling en laten de achternaam van hun dochter Nina (3,5) aanpassen naar een dubbele. Anneloes: ,,Nina is een kind van ons beiden, daarnaast hebben we een gelijk aandeel in het ouderschap. Ik vind het logisch dat ze onze beide achternamen draagt.”

Het idee om dochter Nina een dubbele achternaam te geven ontstond pas relatief kortgeleden. ,,Toen ik zwanger was, kozen we ervoor om onze dochter Pieters naam te geven. We hadden al zoveel keuzes te maken, het onderwerp ‘achternaam’ stond niet bovenaan ons prioriteitenlijstje.”

Lange tijd was het oké dat hun dochter haar vaders naam droeg. Tot ze eind vorig jaar naar het journaal keken en hoorden over de nieuwe wet. ,,Meteen waren we het erover eens dat we daar gebruik van wilden maken. Waarom zou Nina alleen haar vaders naam dragen, ze is toch een kind van ons beiden?”

[..]

Het hele artikel lees je hier (gratis).

Publicatie, 23 mei 2024 Ouders van Nu

Meer informatie over het kiezen van een dubbele achternaam:

Sinds de invoering van de Burgerlijke Stand in Nederland (1811) kregen kinderen bij hun geboorte automatisch de achternaam van de vader. Pas in 1998 konden ouders ook kiezen voor de achternaam van de moeder.

Inmiddels kunnen ouders hun kind(eren) ook de achternaam van beide ouders geven. De volgorde van die twee namen bepalen ze zelf en – in tegenstelling tot hoe dat gaat met partners die trouwen en elkaars naam aannemen – staat tussen beide namen geen streepje.

Ouders van kinderen die na 2016 geboren zijn, kunnen zich melden bij de gemeente om de achternaam van de andere ouder toe te voegen aan de naam die ze hun kroost bij de geboorte gaven. Voor hen is er de overgangsregeling, waar ze tot 31 december 2024 gebruik van kunnen maken.

Verwachten jullie binnenkort een kind en willen jullie de achternamen van beide ouders doorgeven? Dan is het aan te raden om zo’n dubbele naam al voor de geboorte vast te leggen bij de gemeente, omdat de moeder ook aanwezig moet zijn en dat doorgaans niet lukt zo vlak na de bevalling. Wie gebruik wil maken van de overgangsregeling, kan dat tot januari 2025 doen door een aanvraag te doen bij de gemeente waar hij woont.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.