Suïcide onder moeders: ‘Depressie is geen taboe, denken aan de dood nog wel’

In Nederland sterven steeds minder vrouwen door complicaties voor, tijdens of na de bevalling. Een fantastische ontwikkeling die te danken is aan de steeds betere zorg. Toch is er nog altijd één doodsoorzaak onder jonge moeders die niet afneemt, blijkt uit recent onderzoek.

Het aantal vrouwen dat tijdens de zwangerschap, de bevalling of in de kraamtijd sterft is in Nederland met gemiddeld elf gevallen per jaar* erg laag. Dat geldt trouwens voor heel West-Europa, waar moedersterfte zelden voorkomt. In andere delen van de wereld, zoals Afrika (Noord-Afrika uitgesloten) is dat heel anders.

Suïcide meest voorkomende oorzaak moedersterfte

Goed nieuws, zou je zeggen. Toch zorgt juist dat lage cijfer voor een heftige uitkomst van het recente onderzoek dat de Auditcommissie Maternale Sterfte en Morbiditeit van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en 113 Zelfmoordpreventie deden. In dit onderzoek werd – in tegenstelling tot andere metingen – gekeken naar moedersterfte tot een jaar na de bevalling.

Wat bleek: waar het aantal sterfgevallen door bijvoorbeeld bloedingen of hartproblemen al jaren terugloopt, blijft het aantal jonge moeders dat een einde aan haar leven maakt gelijk. Met vier tot vijf sterftes door suïcide per jaar, is zelfdoding nu de meest voorkomende oorzaak van moedersterfte in Nederland.

[..]

Het hele artikel lees je hier (gratis).

Gepubliceerd op 28 april 2024, Ouders van Nu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.