Schrijven over jezelf: ‘Ik-journalistiek is een manier om geloofwaardig te zijn’

Pak ‘m beet vijfentwintig jaar geleden was het not done om als journalist vanuit jezelf te schrijven. De krant was het instituut, niet de journalist. Tijden veranderen: het gebruik van de ik-vorm in de krant wordt steeds normaler. 

Je vindt de ‘ik’ in reportages, undercoverjournalistiek en achtergrondverhalen. En niet alleen bij media die zich toeleggen op verdieping, zoals De Correspondent. Ook traditionele nieuwsbrengers gebruiken de vertelvorm steeds vaker. 

Marcel Broersma, hoogleraar Journalistieke Cultuur en Media aan de Rijksuniversiteit Groningen, onderzoekt met collega’s Kim Smeenk en Frank Harbers de populariteit van de vertelvorm bij de vier grote kranten (de Volkskrant, De Telegraaf, NRC en Algemeen Dagblad). Hij ziet een opvallende verschuiving. ‘Waar media in 2000 zelden een ‘ik’ aan het woord lieten, kozen ze tussen 2009 en 2019 steeds vaker voor de ik-vorm.’ Ongeveer 10 procent van de verhalen in de vier grote kranten betreft ik-journalistiek. De Telegraaf gebruikt de vertelvorm met 3,5 procent relatief weinig, de Volkskrant met 17,5 procent juist vrij vaak.

[..]

Je leest het hele artikel hier (gratis).

Publicatie: 11 april 2024, site Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SVDJ)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.