Publicatie Ouders van Nu: ‘Je cyclus gaat over zoveel meer dan vruchtbaarheid alleen’

We weten veel te weinig over de werking van hormonen in het vrouwenlichaam, vindt psycholoog en voormalig hormoononderzoeker Estrella Montoya. Om daar verandering in te brengen, schreef ze het boek Hormonen en vrouwen. Ik interviewde haar voor Ouders van Nu.

Dat je stopte met het slikken van de pil was een belangrijke aanleiding voor het schrijven van dit boek. Hoe zit dat?

,,Omdat ik de pil al slikte sinds mijn tienertijd, maakte ik pas kennis met mijn cyclus toen ik zwanger wilde worden. Ik merkte een verschil in hoe ik me voelde en ervaarde meer pieken en dalen. De eerste twee weken voel ik me heel erg goed en kan ik de hele wereld aan. In de laatste twee weken ben ik vaker gespannen en gevoeliger voor stress. Die compleet nieuwe ervaring wakkerde mijn interesse in de natuurlijke cyclus aan.”

Want daar wist je nog niet veel over?

,,In het gezin waarin ik opgroeide ging ongesteld zijn over maandverband en tampons. Mijn eerste menstruatie werd gevierd met roze koeken, informatie over wat er in je lijf gebeurt – afgezien van het bloeden – kreeg ik niet. Een paar jaar later ging ik als tiener aan de pil omdat ik een zwangerschap wilde voorkomen. Ik was helemaal niet bezig met eventuele bijwerkingen zoals het afvlakken van hormonale schommelingen en een lager libido. Ik hoor soortgelijke dingen van andere vrouwen en zie tegelijkertijd dat het langzaam verandert.”

Vertel.

,,Het pilgebruik daalt en de populariteit van natuurlijke anticonceptiemethodes zoals temperatuur- en de kalendermethode stijgt. Veel vrouwen die stoppen met hormonale anticonceptie merken net als ik een verschil en worden nieuwsgierig naar de werking van hun lijf. Maar het is natuurlijk raar dat we er pas zo laat achter komen hoe ons lichaam functioneert.”

[..]

Het complete interview lees je hier (gratis).

Gepubliceerd op 26 maart 2024, Ouders van Nu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.