Leestips voor de zomer (en deel ook vooral jouw favoriete roman(s) met mij!)

Het grote verschil tussen het baren van een boekenbaby en een baby van vlees en bloed: je weet niet wanneer -ie verschijnt. Waar ik bij het uitkomen van Waar ik liever niet kom precies wist wanneer ik mijn ‘kind van papier’ in mijn handen zou hebben, tast ik nog altijd in het duister over het moment waarop mijn zoon zich aandient.

Een voldragen zwangerschap duurt tussen de 37 en 42 weken. Eerste kindjes komen gemiddeld na 40 weken en drie dagen. Ik ben inmiddels 40 weken zwanger. Heel lang zal het niet meer duren. Maar dat zeg ik al drie weken..

Omdat de zomer(vakantie) vaak het moment is waarop mensen meer/veel lezen én de verzoekjes voor leestips via verschillende kanalen binnenkomen, recenseer ik in deze aflevering de romans die ik de afgelopen weken las. Komt-ie:

Dat beloof ik – Roxane van Iperen

Ik had hoge verwachtingen van deze roman, en die maakte het boek helemaal waar. Het verhaal over een meisje dat is overgeleverd aan de grillen van haar ouders is ontzettend verdrietig, zonder (te) zwaar te worden. En dat komt door zowel de prachtige taal die Van Iperen gebruikt voor omschrijvingen van gebeurtenissen en locaties als de veerkracht en overlevingsdrang van de hoofdpersoon.

Prachtige wereld, waar ben je – Sally Rooney (vertaald, oorspronkelijk Engels (Iers))

Briljant geschreven boek over mijn generatie (dertigers) en alles waarmee wij/zij te maken krijgen in de tijd waarin wij leven. Met ijzersterke dialogen (of eigenlijk, e-mails) over belangrijke thema’s. Prikkelt en zet je aan het denken over de wereld, relaties, menselijk gedrag.

Verwachting – Anna Hope (vertaald, oorspronkelijk Engels (Schots/Amerikaans))

Als je het boek hierboven al gelezen hebt en het beviel: pak deze er dan ook eens bij. Prachtig verhaal over vrouwen en vriendschap. Over hoe verhoudingen veranderen als je ouder wordt en over hoe het leven soms/vaak/meestal anders loopt dan dat je als onbezonnen twintiger dacht..

Onder buren – Juli Zeh (vertaald, oorspronkelijk Duits)

Als polarisatie je fascineert, je net als ik bovenmatig geïnteresseerd bent in menselijk gedrag én het verschil tussen stad en platteland: lees dit boek. Ben je coronamoe en heb je geen behoefte aan een verhaal dat zich afspeelt in tijden van lockdowns.. sla ‘m over. Onder Buren confronteert je met de mens achter zijn idealen en stelt je constant de vraag: zie je de mens, of zie je waar hij voor staat? En wat weegt zwaarder als het erop aan komt?

Shuggie Bain – Douglas Stuart (vertaald, oorspronkelijk Engels)

Een rauw, in en in triest verhaal over Shuggie die probeert te overleven in een achterstandswijk in Glasgow in de jaren 80. De auteur is niet bepaald zuinig met het omschrijven van ellende. En toch zorgt de kracht, hoop en liefde die ook in de roman zit ervoor dat je door wilt lezen. Dat je meeleeft met de hoofdpersoon en zo ontzettend hoopt dat het goed komt met hem.

De hand van Mustang Sally – Eva Posthuma de Boer

Een verhaal over hoe een traumatische gebeurtenis (de dood van een kind) de stempel drukt op een gezin. Eerlijk gezegd had ik meer verwacht van dit boek. Ik heb het met plezier gelezen, vond het mooi en technisch briljant. Maar voor mij mocht er meer ‘hart’ en minder ‘hoofd’ in.

De Onzichtbaren – Roy Jacobsen (vertaald uit het Noors)

Mooi boek over het rauwe, Noorse eilandleven. Over overleven, de kracht van de natuur, familie en de kracht van ‘samen’.

Vandaag begin ik aan Luister van Sacha Bronwasser. Erg benieuwd naar!

Dan tot slot: mocht je mijn leestips van vorig jaar gemist hebben (of ze er nog eens bij willen pakken..), hier vind je ze. En las jij de afgelopen weken een bijzonder boek? Deel de titel dan met mij! Ook ik ben altijd op zoek naar leestips. Wie weet hoeveel romans ik nog lees voordat de kleine man zich aandient..

Veel liefs,
Liselotte

Pssst! Je las aflevering 35 van Nieuwsletters van Lies. Ontvang je deze nieuwsbrief nog niet automatisch in je mailbox en zou je dat wel willen? Abonneren kan via deze link.

Een overzicht van alle afleveringen vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.