Publicatie SVDJ: Afgestudeerd, en dan?

Voor de website van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek interviewde ik vijf vakgenoten die in 2018 hun diploma haalden. Hoe is het deze jonge mediamakers in de eerste vijf jaar van hun carrière vergaan? Het eerste interview lees je hieronder, het complete artikel lees je hier.

Lyanne Levy (28) is programmamaker en freelance journalist. Haar verslaggeving over de gaswinning in Groningen leverde haar een Tegel en een Loep op. Ze studeerde Journalistiek aan Hogeschool Windesheim en deed daarna de master Sociologie, Criminaliteit en Veiligheid aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Alles begon met mijn stage bij Dagblad van het Noorden. Daarna bleef ik voor de krant werken als freelance journalist. Toen er een vacature openstond voor het volgen van het gasdossier besloot ik te solliciteren. Het leek me een uitdaging om die pittige materie toegankelijk te maken.’

Ze kreeg de baan en deed zo’n twee jaar verslag van de parlementaire enquête over de gaswinning in Groningen. ‘Ik werkte samen met Bas van Sluis, dat was geweldig. Van hem leerde ik hoe je een WOB-verzoek indient, hoe je omgaat met instanties en aan bronnen komt. Ik gun iedereen zo’n samenwerking aan het begin van zijn carrière.’

Een podcast en een hele trits verhalen volgden. Het leverde Levy en Van Sluis een Tegel en een Loep op. ‘Ik ben ontzettend trots op ons werk en de prijzen die we daarmee wonnen. Het heeft me veel gebracht, maar ik moest er ook veel voor inleveren. Werkdagen van negen uur ‘s ochtends tot tien uur ‘s avonds waren geen uitzondering. Soms zat ik weken achtereen in Den Haag. Als ik in het noorden was, kwam ik bij gedupeerden over de vloer, die me verschrikkelijke verhalen vertelden die onder mijn huid kropen. Ik liep aan tegen mijn eigen ambities, stelde grote doelen en was bereid om hard te werken, maar dacht te weinig aan mezelf.’

Na een meningsverschil over de invulling van haar functie besloot ze te stoppen. Inmiddels werkt ze als programmamaker bij Forum in Groningen en schrijft ze als freelance journalist over Groningen voor NRC. ‘Ik had die heftige periode als verslaggever niet willen missen en aan de andere kant ben ik blij dat het voorbij is. Wie weet zet ik mijn tanden nog eens in zo’n grote klus. Maar als iemand me nu vraagt de parlementaire enquête over corona te volgen, dan bedank ik.’

De interviews met Daan Kool (AT5), Lisanne Wieringa (RTV Noord), Jochem Bruins (Jeugdjournaal) en Indra Jager (AD Utrechts Nieuwsblad) lees je hier.

Publicatie: svdj.nl, 22 juni 2023.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.