Publicatie Ouders van Nu: Hoe kiezen ouders anno 2023 de naam van hun kind?

Sommige ouders zijn er zó uit, anderen twijfelen tot de dag van de geboorte. Hoe wordt anno 2023 een naam gekozen? En: waaraan moet een naam tegenwoordig voldoen?

Of je nou gaat voor een populaire naam als Julia of Liam, voor een klassieker als Maria of Pieter of een zeldzame naam als Saint of Rumi: de naam van je kind komt nadat hij is aangegeven bij de gemeente in de Nederlandse Voornamenbank van het Meertens Instituut terecht. In die database staan inmiddels zo’n 443.801 verschillende namen en daarmee is de diversiteit van voornamen in Nederland tegenwoordig behoorlijk groot. Dat is volgens naamdeskundige Gerrit Bloothooft, verbonden aan de Universiteit van Utrecht en het Meertens Instituut, wel eens anders geweest. De wetenschapper doet al zo’n twintig jaar onderzoek naar het hoe en waarom rond naamgeving en ziet dat de creativiteit van ouders de laatste jaren behoorlijk in de lift zit. “In het zogenaamde vernoemingstijdperk tot de jaren 70 van de vorige eeuw, kozen mensen veel vaker dezelfde naam. Wel 10 procent van de geboren baby’s werden toen Maria of Johannes genoemd.” Tegenwoordig gebeurt dat steeds minder vaak: nog slechts 1 procent van de baby’s draagt de populairste naam.

Bloothooft ziet de veranderende tijdsgeest, waarin mensen meer als individu dan als groep in de samenleving staan, als een belangrijke verklaring voor die trend. “Ouders drukken zich, bewust of onbewust, uit in de naamkeuze van hun kind. Ze leggen er iets van zichzelf in en onderscheiden zich van de vorige generatie.” Als gevolg daarvan kiezen ze steeds vaker een modenaam. Soms is dat een heel opvallende voornaam, meestal is het een variatie op een bestaande naam waarin voor een andere spelling wordt gekozen. In weer een ander geval komen ‘nieuwe namen’ uit een andere cultuur.

Toch krijgen vooral de populairste namen veel aandacht. Dat komt mede door de lijst met meest gekozen babynamen die de Sociale Verzekeringsbank jaarlijks naar buiten brengt en waar kranten en nieuwssites traditiegetrouw over schrijven in januari. In 2022 was Noah voor het vierde jaar op rij de populairste naam die aan 871 jongens werd gegeven. Bij de meisjes voert Emma (677) de lijst aan. Ook kregen relatief veel kinderen de namen Liam (666), Julia (665), Luca (664) en Mila (624).

Sommige (aanstaande) ouders blijven bewust uit de buurt van die lijst, omdat ze bang zijn dat hun kind straks omringd wordt door naamgenoten. […]

Het complete artikel lees je in Ouders van Nu editie 8, 2023 (ligt tot 30 juni in de winkels).

Eén antwoord op “Publicatie Ouders van Nu: Hoe kiezen ouders anno 2023 de naam van hun kind?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.