Publicatie AD: ‘Vrouwen hebben te rooskleurig beeld van slagingskansen ivf-behandeling’

De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in Nederland voor het eerst zwanger worden, stijgt al sinds de jaren 70. Ze stellen hun kinderwens uit omdat ze er nog niet klaar voor zijn, of eerst andere dingen willen doen. Maar hun vruchtbaarheid groeit niet mee; vrouwen zijn nog net zo lang, of kort het is maar net hoe je het bekijkt, vruchtbaar als 1000 jaar geleden.

De gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse vrouwen hun eerste kind krijgen is volgens de meest recente cijfers van het CBS (2021) 30,3 jaar. In 2000 was dat 29,1 en in 1970 waren vrouwen 24,3 jaar oud. Volgens sociaal demograaf Jan Latten heeft die opschuivende leeftijdsgrens te maken met de tijdsgeest. ,,Veel vrouwen kiezen een andere levensloop dan vijftig jaar geleden. Ze gaan studeren en streven daarna zelfstandigheid na. Dat zoeken ze in een vaste baan en een stabiele relatie.”

Volgens de sociaal demograaf en schrijver van Geen Paniek, liefde en geluk in de 21e eeuw vallen beide wensen nog niet mee: ,,Vaak is een eerste baan een flexbaan, het bemachtigen van een vaste aanstelling kost tijd. En dan is er nog de zoektocht naar een betrouwbare partner, die knap lastig kan zijn.” Volgens Latten hebben vooral twintigers vaak ‘try-out relaties’ die voor hun dertigste weer voorbij gaan.

Latten denkt dat het tijd kost om zekerheid te voelen voor de verantwoordelijkheid voor kinderen. Al benadrukt hij dat dat niet voor iedereen geldt. “Er zijn ook vrouwen die wel jong aan kinderen beginnen.” Zij leerden doorgaans niet door en kozen voor een andere route op de sociale ladder.

De tijdsgeest verandert, de duur van vruchtbaarheid niet

De manier van leven van vrouwen mag met de jaren veranderen, de periode waarin ze vruchtbaar zijn, beweegt niet mee. Volgens Annemiek Nap, gynaecoloog-VPG, afdelingshoofd Gynaecologie en Verloskunde van het Radboudumc is de vruchtbaarheid van vrouwen tussen de 20 en 30 goed. Daarna neemt het langzaam af. ,,Vanaf 35 jaar gaat het harder achteruit en bij vrouwen van 40 of ouder daalt de vruchtbaarheid heel snel.”

[..]

Het hele artikel lees je hier (€), publicatie 4 februari 2023 AD.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.