Publicatie AD: Zzp’en razend populair om ‘vrijheid’

Steeds meer mensen verkiezen het bestaan als zzp’er boven een baan in loondienst, blijkt uit recente cijfers van het CBS en de Kamer van Koophandel. Vooral jongeren zijn liever eigen baas. Voordelen als vrijheid en flexibiliteit krijgen veel aandacht. Maar hoe zit het met de nadelen?

Op Instagram en LinkedIn maken veel kersverse zzp’ers hun besluit wereldkundig met een soort vrijheidsstatement: ‘Ik ga het eindelijk doen: ik ga voor mezelf beginnen’, met daarbij de klassieke foto met het bewijs van inschrijving bij de Kamer van Koophandel in de hand.

De aantrekkingskracht voor het zelfstandig ondernemerschap komt volgens Sjanne Marie van den Groenendaal, onderzoeker aan Tilburg University en zzp-expert, voort uit een behoefte aan autonomie. ,,De grootste groep die zzp’er wordt, wil vrijheid; zelf bepalen hoeveel, waar en wanneer ze werken. Ook de hang naar meer grip op de balans tussen werk en privé speelt vaak mee.”

Cijfers van zowel het CBS als de Kamer van Koophandel onderstrepen de populariteit van zzp’en: tussen het derde kwartaal van 2021 en hetzelfde kwartaal van 2022 groeide het aantal zelfstandig ondernemers van 15 tot 75 jaar met 127.000 naar 1,2 miljoen. De KvK ziet vooral het aandeel jonge ondernemers hard groeien: sinds 2017 steeg het aantal ondernemers van 21 en jonger met 173 procent van 18.796 naar 51.396.

Een verklaring voor die groei is volgens Willeke Leensma, adviseur van de Kamer van Koophandel, het veranderende beeld van ondernemen. ,,Vroeger was het heel bijzonder als je die stap zette, tegenwoordig is het doodnormaal.” Vooral jongeren zien dat zo. ,,Ze willen onafhankelijk en flexibel zijn en denken: ‘ik probeer het gewoon, lukt het niet, dan schrijf ik me weer uit’.” Volgens Leensma hebben jongeren vaak minder financiële verplichtingen waardoor ze een gokje kunnen wagen. ,,Voor dertig- en veertigplussers ligt dat vaak anders, maar ook zij vinden zo hun manier door naast hun baan parttime te zzp’en om te kijken of het van de grond komt.”

[…]

Het hele artikel lees je hier (gratis), publicatie: AD.nl, 31 januari 2023.

Eén antwoord op “Publicatie AD: Zzp’en razend populair om ‘vrijheid’”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.