Over mijn grootste vijand en mijn beste vriend

Ik mailde met een andere schrijver. Hij vertelde dat hij aan zijn tweede boek werkt. Het ging best traag, maar hij ging vooruit. En hoe verder hij in het verhaal zat, hoe duidelijker de weg naar het einde toe werd.

Met een glimlach las ik zijn woorden. Ze maakten me een beetje jaloers. Want wat werk ik graag op die manier. Traag, zonder druk of verwachtingen, met vertrouwen. Ik geloof heilig dat dat de manier is om een ‘goed’ boek te schrijven. Schrijven onder (tijds)druk werkt niet voor mij, dat laat het verhaal stollen in plaats van stromen.

In november en december zat ik in zo’n flow zonder haast. Niets moest, alles mocht. Het was bevrijdend. De woorden stroomde uit mijn vingers en het verhaal waaraan ik werkte, kreeg vorm. Tot ik aan het einde van het jaar die bekende vijand weer om de hoek kwam kijken: haast.

Ik begon weer dwangmatig woorden te tellen in het document waarin ik werkte, er sloop een woordenquotum in dat ik per dag wilde halen. Stiekem sprak ik een deadline af met mezelf wanneer de eerste versie klaar moest zijn en ik fantaseerde over de publicatiedatum. Een reden om aan de handrem te trekken, en dat deed ik. Net voordat die vervelende, gevaarlijke ‘haast’ weer onder mijn huid kroop, schudde ik hem van me af.

De afgelopen weken heb ik het manuscript links laten liggen. Deze week pak ik het er voorzichtig weer eens bij. Mijn goede voornemen voor 2023 is het koesteren van traagheid en het loslaten van haast. Al heeft dit verhaal nog maanden nodig om te rijpen.. het is oké. Ik laat me niet meer opjagen (door mezelf).

Ik wens je een sprankelend nieuwjaar! Met mooie verhalen, bijzondere belevenissen en inspirerende ontmoetingen. Met volle aandacht voor wat er is, rust en ontspanning. Zónder gejaagdheid en al te veel van die akelige haast.

Veel liefs,
Liselotte

Pssst! Je las aflevering 27 van mijn tweewekelijkse nieuwsbrief Nieuwsletters van Lies. Ontvang je deze nieuwsbrief nog niet automatisch in je mailbox en zou je dat wel willen? Abonneren kan via deze link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.