Schrijver Lucia van den Brink vroeg mij (en vier andere Nederlandse auteurs) naar mijn ultieme schrijftip

Schrijver Lucia van den Brink (Niemand als hij (2020), De Geur van een moeder (2022)) geeft schrijfcursussen en publiceert op haar website artikelen over schrijven. Ze vroeg mij en vier andere schrijvers hun ultieme schrijftip te delen.

Ik gaf de volgende tip:

Zet je hoofd uit en je hart aan. Als je loskomt van de strenge stem in je hoofd die overal iets van vindt, kom je op gang en gaat het verhaal ‘stromen’. Staar je niet dood op zinsbouw, woordkeuze en andere details; dat komt later wel. Maak kilometers en hou de vaart erin. Als het verhaal dat je wil vertellen eenmaal op papier staat, kun je je richten op de details. Wel kan het helpen om een paar paaltjes in de grond te slaan, bijvoorbeeld door een schrijfschema te maken waarin je in een paar zinnen het verhaal uitzet. Dat geeft houvast. Bijvoorbeeld:

A Hoofspersoon komt aan in Italië
B Ontmoeting personage
C Tegenslag zoektocht
D Aankomst op Sicilië
E Confrontatie met moeder

Het hele artikel lees je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.