Publicatie NU.nl: Zo ga je om met psychische klachten bij jezelf of vrienden

Haatberichten via sociale media of buitengesloten worden op school: ruim 40 procent van de jongeren (18-25 jaar) is ooit gepest. Bij meer dan de helft van hen leidde het pesten tot emotionele of psychische klachten, waaronder depressie. Ook de pandemie veroorzaakte een toename van mentale klachten bij jongeren. Als jij je down voelt of merkt dat een vriend niet lekker in zijn vel zit, hoe ga je daar dan mee om?

Somberheid, angst, stress en je verdrietig voelen zijn voorbeelden van psychische klachten. Vaak gaan ze gepaard met piekeren en slaapproblemen. Triggers zijn grote of kleine gebeurtenissen in je persoonlijke leven, zoals een rotopmerking van een klasgenoot, een vervelende thuissituatie, een slecht resultaat op school of een sterfgeval.

Volgens Marloes Kleinjan, programmahoofd Jeugd bij het Trimbos-instituut en hoogleraar Youth Mental Health Promotion aan de Universiteit Utrecht, zijn die gevoelens heel normaal. “Ze horen erbij en mogen er zijn. Sombere gevoelens an sich zijn niet problematisch.” Oké. Maar als ze er zijn, hoe ga je er dan mee om? Kleinjan geeft advies:

Stappenplan bij beginnende psychische klachten

1. Praat erover
“Ook al is het vaak lastig, het helpt enorm. Praat erover met vrienden, familie of klasgenoten. Het is heel belangrijk dat je er niet alleen mee rondloopt, maar het deelt. Als je het allemaal bij jezelf houdt, kan het op een gegeven moment grotere vormen gaan aannemen.”

2. Blijf in beweging
“Je hoeft niet intensief te sporten; een half uur wandelen of fietsen per dag is ook goed. Lichamelijke en mentale gezondheid hangen sterk samen.”

3. Zorg voor een dagritme
“Sta op een vaste tijd op, begin de dag met een activiteit, eet op vaste tijden en stel per dag een doel. Het gevoel van betekenis te zijn en een zinvol leven te leiden is belangrijk voor de mentale gezondheid.”

Als dat niet (voldoende) helpt

4. Zoek (online) hulp
“Online is veel hulp te vinden…

[…]

Publicatie: 25 september 2022, het volledige artikel lees je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.