Publicatie NU.nl: Deze jongeren lezen wél

Ja, jongeren lezen minder vaak en minder lang dan oudere generaties. Maar ze lezen wél. Leestips verzamelen ze op Bookstagram en BookTok. Drie jonge boekenwurmen vertellen over hun liefde voor lezen.

Nora de Boer | 24 jaar | Groningen |student Media Studies

  • TikTok: noraleest (10.000 volgers)
  • Favoriete genre: young adult
  • Leest ongeveer tien boeken per maand
  • Leest nu: De verloren erfgenaam, Jennifer Lynn Barnes

Waarom lees je?
“Het is een vorm van escapisme. Ik verlies me in een andere wereld en hoef nergens anders aan te denken. Lezen wekt emoties op: woede, verdriet, het kan grappig zijn.”

Wat zoek je in een boek?
“Ik vind het fijn om me gezien te voelen, om herkenning te vinden in boeken. Aan de andere kant zoek ik ook bewust boeken die buiten mijn belevingswereld staan. En mijn favoriete boeken lees ik gerust nog eens.”

Je leest boeken vaker dan één keer?
“Jazeker. Als je een boek voor de tweede keer leest, kijk je met een andere blik. Je kent de plottwist en de personages al. Als je het herleest vallen andere dingen op. Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum van Benjamin Alire Sáenz heb ik wel vijf keer gelezen.”

Wat maakt het boek zo bijzonder?
“Het gaat over meerdere zomers waarin twee jongens gevoelens voor elkaar krijgen. Terwijl de personages zich ontwikkelen en ze zichzelf beter leren kennen, leer je jezelf ook beter kennen. Eén van de personages is net als ik biseksueel. Toen ik puber was, waren daar nog niet veel boeken over.”

Lees je boeken door elkaar?
“Dat deed ik nooit, maar tegenwoordig lees ik alles door elkaar. Op dit moment zijn dat zeven boeken. Totale chaos, maar hé, ik wil kunnen meepraten over de hype op BookTok.”

Wat adviseer je jonge lezers?
“Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een boek is. Een roman of een fantasyboek, een boek van honderd of zeshonderd pagina’s. Als je niet weet welk boek je moet kiezen, vraag een tip op BookTok. We willen graag helpen.”

[…]

Publicatie: 15 september 2022 | Het hele artikel lees je hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.