Een trip naar Antwerpen, een boekpresentatie en twee verjaardagen

In de vorige aflevering van Letters van Lies, schreef ik dat mijn tweede boek in wording aardig op een roman begint te lijken. Het einde staat op papier, het verhaal telt een kleine 60.000 woorden – dat zijn ongeveer 240 pagina’s.

Een mijlpaal, een hoogtepunt, noem het zoals je wil. Ik was er erg mee in mijn nopjes (en dat ben ik trouwens nog altijd) en gaf mezelf twee weken schrijfvrij.

Na een paar dagen te relaxen op het platteland, vertrok ik naar Antwerpen om de boekpresentatie van collega auteur Carolien van ‘t Hof bij te wonen, mijn uitgever te bezoeken, de verjaardag van Waar ik liever niet kom (die vorig jaar uitkwam op 29 april) én mijn eigen verjaardag te vieren.

Het was te gek: een perfecte verblijfplek in het oude centrum (Lucy in the sky) en bezoekjes aan prachtige boekwinkels zoals De Groene Waterman en Bookz&Booze, waar de eigenaar romans koppelt aan bijzondere Gins/wijnen. Ik at wentelteefjes als ontbijt in een klein, oeroud godshuis genaamd Maurice (aan-ra-der!), dronk perfecte cocktails bij Jones&Co en een ongekend goed diner bij restaurant Victor.

Mijn vriend nam ik mee, de gloednieuwe versie van het manuscript liet ik thuis. Veilig op mijn laptop – en in de cloud, uiteraard.

Mocht je nu denken: hè, wat is dit nou weer voor een raar verhaal?!, waarom lever je zo’n nieuwe versie niet gewoon in?!, denk terug aan de vorige aflevering en vergelijk het boek met een huis: de buitenmuren staan, de vlag wappert nog altijd op het dak. Maar de binnenkant kan nog wel wat aandacht gebruiken.

Twee weken heb ik afstand genomen van het verhaal en nieuwe energie opgedaan. Eerst op het Sallandse platteland, daarna in Antwerpen. Om me nu, in de hele maand mei, te storten op de afwerking van het verhaal.

Ik lees het gehele verhaal terug en bewerk het manuscript. Denk hierbij aan soepelere overgangen in scenes, uitgebreidere omschrijvingen van gebeurtenissen en de opbouw van zinnen. Maar ook aan het uitdiepen van dialogen en personages.

De verschillende karakters krijgen een eigen manier van spreken, compleet met stopwoordjes en dialect. Daarnaast bedeel ik ze met gewoontes, zodat ze van elkaar verschillen.

Het verhaal wordt gelaagder en steviger. Ik maak verbindingen, zorg dat ook subtiele details steeds, of af en toe terugkomen in het verhaal. En wie weet wat er tijdens het teruglezen nog allemaal bij me opkomt..

Pas als ik daarmee klaar ben (hopelijk aan het eind van de maand), lever ik de nieuwe versie in. En dan begint het manuscript nóg meer op een roman te lijken dan het nu al doet.

Tot slot: omdat mijn debuutroman Waar ik liever niet kom op 29 april jarig was, verloot ik een gesigneerd exemplaar onder mijn nieuwsbrieflezers. Een te gek cadeau voor jezelf, de buren, of wie dan ook🌻 (niet?!). Like deze aflevering door onderaan op het hartje te klikken om kans te maken*.

Dat was ‘m voor deze week. Fijne dag, veel liefs!

Liselotte

Pssst! Je las aflevering 13 van mijn tweewekelijkse nieuwsbrief Nieuwsletters van Lies. Ontvang je deze nieuwsbrief nog niet automatisch in je mailbox en zou je dat wel willen? Abonneren kan via deze link 💫

*Winactie is gesloten, winnaar wordt bekend gemaakt in volgende aflevering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.