Feedback op de eerste versie van mijn roman – én in maart geef ik een lezing

Waar te beginnen. De ene week is er niets nieuws te vertellen, de andere week (heel) veel.

First things first: de feedback op mijn manuscript is binnen. Vorige week dinsdag alweer, zat ik voor het eerst sinds lange tijd weer eens in een videovergadering.

Dat lullen tegen een scherm deed ik tijdens mijn baan bij AD iedere dag, soms wel uren. En ik kan nou niet echt zeggen dat ik daar dol op was, of energie van kreeg.

Sinds hangouten/teamsen/meeten/zoomen zeldzaam is en over uiterst interessante zaken (namelijk, mijn tweede roman) gaat, is zo’n online vergadering juist het hoogtepunt van de week.

Goed. Ik zal je niet langer in spanning houden. Het was een positief gesprek. De basis van het boek, waarover ik al eens eerder vertelde in een nieuwsbrief (👉🏻 zie hier) staat.

De uitgever stelde, zoals gebruikelijk, precies de vragen die me verder helpen. Stipte daarnaast de dingen waarover ik twijfel aan en hield me een spiegel voor.

Zo viel ik genadeloos door de mand, met mijn voorkeur voor één van de hoofdpersonages, waarbij het allemaal wel erg voor de wind ging. Terwijl de ander juist werkelijk alles tegenzat.

Andere feedback die ik kreeg, ging over de achtergrond van de personages. De lezer wordt meteen het verhaal ingesmeten, zonder de hoofdpersonen écht te kennen.

Voor het geval dat je denkt dat kritische opmerkingen minder leuk zijn om te verteren: dat zijn ze niet. Sterker nog, ze helpen me enorm.

Na zo’n gesprek, begint mijn hoofd te ratelen. Ik noem dat doorgaans tetrissen (je weet wel, van dat computerspelletje). Alle elementen zijn er, maar vliegen door elkaar, moeten de juiste plek nog vinden.

Op een gegeven moment klikt het, klopt het. Kan ik weer verder. Dat gebeurde afgelopen maandag, nadat ik de dagen daarvoor had zitten puzzelen met verhaallijnen, personages en plotstuwers (jawel).

Ik koos een geloofwaardigere balans tussen de beide hoofdpersonen, van wie ik een uitgebreid profiel schetste. Ook besloot ik een extra deel toe te voegen aan het manuscript, dat ik straks voor de rest van het verhaal plak. Dat deel ben ik as we speak aan het schrijven.

Tot slot heel iets anders: ik ben geboekt om een lezing te geven op een middelbare school (🎉). En niet zo maar eentje, mijn oude, vertrouwde Etty Hillesum Lyceum in Deventer (waarover ik schreef in mijn allereerste nieuwsbrief). Daarnaast heeft mijn vriend, een niet-lezer, voor het eerst in zijn leven een roman gelezen (uiteraard was dat Waar ik liever niet kom). Daarover meer in de volgende aflevering.

Fijne dag, veel liefs!
Liselotte

Psst! Je las net aflevering 8 van Nieuwsletters van Lies. In deze nieuwsbrief schrijf ik wekelijks over de weg naar mijn tweede roman. Wil je je abonneren? Dat kan via deze link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.