Liefde in tijden van lockdown Margriet #8, 2021

Door de lockdown konden veel mensen elkaar het afgelopen jaar niet zien. Anderen vonden elkaar juist in die vreemde periode. Drie koppels vertellen hoe de liefde opbloeide terwijl corona het dagelijks leven platlegde.

Cees (70) uit Zoetermeer stond al een jaar ingeschreven bij een relatiebemiddelingsbureau. Na verschillende dates die nergens op uitliepen, had hij de moed bijna opgegeven. Maar toen stelde zijn matchmaker hem in april voor aan haar vriendin Ondine (63) die net als hij in Zoetermeer woonde en niet ingeschreven stond. De vonk sprong meteen over.

Ondine: “Op verschillende datingapps hield ik het niet meer dan twee dagen vol, ik vond het afschuwelijk. En toen vertelde mijn vriendin die bij een relatiebureau werkt over Cees. Ik was nieuwsgierig naar hem, niet veel later belde hij me op. Ik viel onmiddellijk voor zijn stem. Omdat we tijdens de lockdown niet de vrijheid hadden om af te spreken in een restaurant of een café, moesten we goed nadenken hoe we elkaar beter konden leren kennen zonder risico’s te nemen. Uiteindelijk kozen we voor een anderhalvemeterwandeling in een park bij Cees om de hoek. ‘Wat een stoere man!’, dacht ik toen ik hem zag, de vonk sprong meteen over. We spraken af dat we bij elkaar zouden eten als we tien dagen klachtenvrij zouden blijven. 

Eenmaal bij hem thuis, zag ik dat hij in de zes jaar dat hij in zijn appartement woont, er nooit echt een thuis van heeft gemaakt. De berging stond vol met dozen. Omdat we door de lockdown weinig konden doen, stelde ik voor om hem te helpen met opruimen. Samen gingen we door oude documenten, foto’s en spullen van zijn overleden vrouw. Dat was heel emotioneel, zowel voor hem als voor mij. Het spoorde hem, maar ook mij aan om over het verleden te praten. Ook al is het normaal gesproken een basisregel voor daten: praat niet over je ex of je overleden echtgenoot, het heeft ons bij elkaar gebracht. Het was al zo snel bijzonder en vertrouwd. Nog altijd ben ik verliefd op Cees, hij is echt een boeiend mens. We zijn nog lang niet uitgepraat.”


Cees: “Ik had het opgegeven om nog een relatie te krijgen, het is goed zo, dacht ik, ik blijf in mijn uppie en maak er het beste van. Ik ben heel blij dat het anders is gelopen. Sinds ik Ondine ken, ga ik lichter door het leven. Vanaf het eerste moment dat we elkaar aan de telefoon spraken, was het alsof we elkaar al jaren kennen en toen ik haar zag was ik meteen verkocht. Er stond een vrolijke, uitgelaten, mooie vrouw voor me. Ik was sprakeloos en kon alleen maar denken: waar heb ik dit aan verdiend? Mensen in mijn omgeving vragen geregeld wat er met mij aan de hand is. Na vijftien jaar speel ik weer piano, ik lees weer boeken en kijk films. Ik ben met het verleden aan de slag gegaan en voel me na het opruimen en opnieuw inrichten voor het eerst echt thuis in mijn appartement. 

Ondanks alle nadelen van corona, heeft het een heel positieve invloed gehad op mijn relatie met Ondine. In een korte tijd zijn we heel dicht naar elkaar toe gegroeid. Daar hadden we anders maanden, of misschien wel jaren voor nodig gehad. Als we samenzijn kijken we Netflix, luisteren we muziek of we koken voor elkaar. Laatst deden we een online wijnproeverij en lieten we een diner bij ons thuis bezorgen. We hebben veel gepraat over het verleden, maar genieten liever van hoe goed we het nu hebben. Natuurlijk fantaseren we over uitstapjes en vakanties, maar we weten dat als je plannen maakt, het leven soms toch anders loopt.”

De complete interviewreeks is te lezen in Margriet 8 (2021).